Yedi Göller Transı, Verçenik Tırmanışı
Kaçkar Dağcılık Rafting Kayak Kulübünün organize ettiği dağcılık şenliklerine, Kocaeli Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü olarak dört kişilik bir ekip ile katıldık. Mehmet Demir, Nurten Aktaş, Yasemin Erkan, Cemil Orhan'dan oluşan Kocaeli Dağcılık ekibi güzel ve başarılı bir etkinlik gerçekleştirdi.
12 - 18 Ağustos 2008 tarihinde Kaçkar Yedi Göller - Verçenik Transımız Rize sınırları içindeki İkizdere bağlı Ovit Yedi Göllerden başladı. Burası Erzurum İspir'e bağlı Yedi Göller Köyüne çok yakın olan, tam sınırda bir yer.
Ovit Yedi Göller bölgesinden başlayan transımızın ilk gününü bu bölgede kamp yaparak geçirdik. Mehmet Demir, Nurten Oruç, Cemil Orhan ve Yasemin Erkan'dan oluşan ekibimiz bölgeye hiç yabancılık çekmedi. Neden diyecek olursanız. Yasemin arkadaşımızın bu bölgedeki Yedi Göller Köyünden olması idi. Yaseminin amcaoğlu Bülent'te ( Dağların Adamı olarak biliniyor) bizlere katıldı. İkinci gün Aksu Göllerinde ekibe katılan Bülent bizler için tuttuğu Kırmızı Benekli Alabalıkları köz üzerinde pişirerek her zaman yaşayamayacağımız bir ziyafet ile bizlere hoş geldiniz dedi.
Aksu Göllerinin üstünde, Bülent biz gelmeden balıkları pişirmeye başlamış. Transın ikinci günü Ovit Yedi Göllerden, Aksu göllerine hareket ettik ve kampımızı kurduk. Bu dağlarda göller ve dereler her taşın altından çıkıyor tabiri yanlış olmaz. Muhteşem bir doğa insanın yorgunluğunu hemen alıveriyor. Yasemin ve Bülent yedi Göller köyüne inmeye karar verdiler. Köye gidip yakın akrabalarını görmek isteyen yasemin 2-3 saat köyde kaldıktan sonra Aksu Göllerine Bülent ile geri geldi.
Transın üçüncü günü Aksu Gölünden, Salahçur Gölüne gidecek ve kampımızı orada kuracaktık. 10 saatlik uzun ve yorucu bir yürüyüşün ardından kamp alanına vardık. Bu arada havada kapatmaya başlamıştı. Çadırları kurmamızın hemen ardından Kaçkarların o inanılmaz sağanak yağışı bastırdı. Çadırımızda ertesi güne kadar çıkamadık. Ertesi sabah hava açmış ve durulmuştu.
Transın dördüncü günü Salahçur gölünden kampımızı toplayıp, son kamp bölgemiz olan Verçenik Dağının eteklerindeki Kapılı Göller bölgesine hareket ettik. Dik bir sırt hattını aştıktan sonra sislerin içindeki Verçenik Zirvesi ve Kapılı Göller karşımıza çıktı. Kampımızı Kapılı göllerin hemen yanına kurduk. Bir gün bölgeyi ve etrafı gezdik. Vercenik yaylasına yiyecek bir şeyler bulabiliriz ümidi ile bir yürüyüş yaptık. Ekmek bulma ümidi ile gittiğimiz yaylada hayvancılık yapılmakta bu esnada Ayder'deki bir otel için çok sayıda koyun ve koç kesilmekte idi. Cemil abi ve ben, bundan bize ne düşer diye düşünürken Cemil abim bir, iki ciğer alırsak pişirmesi de kolay olur yeriz dedi. Ücreti karşılığı ciğerleri alıp kampın yolunu tuttuk. Akşam hep beraber çok güzel bir taze ciğer kavurması yedik. Ertesi gün yapacağımız zirve çıkışı öncesi büyük bir moral dopingi oldu. Cemil abin ciğeri yedikten sonra yarın zirve yapmasam bile olur dedi.
Faaliyetimizin son günü sabah 05.00'te Kapılı Göller mevkiinden Verçenik Zirvesine doğru Cemil abi ve ben hareket ettik. 2 saat sonra güney-batı kar kulvarını geçerek 3711 metrelik Verçenik Zirvesine çıkmayı başardık. Bir saat kadar zirvede kalıp, zirve yazdık ve fotoğraf çektik. Verçenik dağının zirvesinde yaklaşık irili, ufaklı otuz kadar göl gözükmektedir. Dönüşümüz dört saat sürdü. Kapılı göllerdeki kamp alanına vardığımızda güneş tam tepedeydi. Ana Kamp'a döndüğümüzde arkadaşlarımız bizleri bekliyorlardı. Transın son günü Kapılı Göllerden Verçenbek Yaylasına indik ve buradan otobüse binerek Çamlıhemşin üzerinden Rize merkeze ulaştık.
< Önceki | Sonraki > |
---|