TDF VI. Uluslararası Ağrı Dağı Tırmanışı
Altıncısı gerçekleştirilen Uluslararası Ağrı Dağı Tırmanışı Türkiye’nin en büyük uluslararası dağcılık etkinliği olma özelliğini taşıyor. 12 ayrı ülkeden 23 yabancı ve 156 Türk sporcunun katıldığı tırmanışa, geçen sene de ben ( Mehmet Demir) katılmıştım. Bu yıl ki tırmanışta bana Türkiye Dağcılık Federasyonu eğitmeni olarak Uluslararası organizasyonda rehberlik görevi verildi.
26 Ağustos günü dağcıların Ağrı – Doğubayazıt’a gelişi ve otellere yerleşmesi ile geçti. Bu arada gelen sporcuların kayıtları yapıldı ve tanıtın kartları verildi.
İkinci gün 27 Ağustos Cumartesi günü törenle faaliyet başladı. Muhteşem bir askeri bando eşliğinde Doğubayazıt’ta bir ilçe turu attıktan sonra faaliyet merkezi, İsfahan otele dönüldü. Saat 14.00’de İshak paşa Sarayına bir kültür gezisi düzenledik. Akşam yemeğini müteakip tırmanışın teknik toplantısı tüm sporcular ve görevlilerin katılımı ile Doğubayazıt Halk Evinde saat 19.00’da yapıldı. Sekizinci grubun sorunluluğu bana verildi. Trabzon, Balıkesir, İzmirli sporculardan oluşan ekip bir birine yakın performansta dağcılardan oluşmaktaydı.
28 Ağustos 2005 pazar günü tüm ekipler saat 08.00’de dağa gitmek üzere İsfahan otelin önünde buluştular. Çantaları ve gerekli ekipmanları kamyonlara yükledikten sonra bizlerde kamyonlara doluştuk iki saatlik bir araç yolculuğundan sonra Ağrı Dağının eteklerindeki 2700 metredeki Çevirme Yaylasına vardık. Bu noktadan sonra tırmanış bizler için tam anlamıyla başlamış oldu. Her ekip buradan zirveye çıkıp inene kadar ilk önce kendinden sorumluydu. Yayladan malzemeleri ile birlikte 3200 metre kamp alanına doğru tüm ekipler harekete geçti. 3200 metre kamp alanına 2,5 saatte vardık. Bu kamp alanında su bulunmamakla beraber yaklaşık 15 -20 dakikalık mesafede su bulmak mümkün. 3200 kampında bir gece kalıp diğer noktamıza hareket etmek için mola verdik. Yemek ve diğer ihtiyaçlarımızı gidermeye çalıştık. Dağda beslenme çok önemli hele ki yüksek dağlarda iyi beslenememe, iştahsızlık dağ hastalıklarına davetiye demek. Bunun için bol sıvı tüketmek ve iştahımızın yerinde olması önemli.
29 Ağustos pazartesi günü sabah erkenden tüm çadırlar toplandı. Sadece üç, dört çadır ve alt ekip bırakıldı. Sabah kahvaltısının ardından saat 08.00 de 4200 metre kamp alanına doğru, ekipler halinde ilerlenmeye başlandı. Hava bu arada parçalı bulutluydu. 2,5 saatlik dik bir tırmanışın ardından tekrar çadırlar kuruldu. Saat 14.00 gibi hava kapattı. 3 – 4 saat Şiddetli dolu ve kar yağışı oldu. Herkesi bu sene Ağrı Dağına tırmanışın gerçekleşemeyeceği düşüncesi sarmaya başladı. Ağustos ayında şiddetli bir rüzgâr ve dolu yağışına maruz kalmıştık. Bu arada 10- 15 dakika Nejat Akıncı elinde telefon Sakarya da bulunan Murat Şen den internet üzerinden hava durumunun ne olacağına dair ayrıntılı bilgi almaya çalışıyordu. Havanın durumunu geceye bırakıp yattık, artık gece 04.00 katlığımızda uygunsa devam edecek hava hala kötü ise tırmanış iptal edilecekti.
30 Ağustos Salı günü gece 03.00 de zirve tırmanışı için kalktığımızda hava çok güzel ve açık olduğunu gördük ve tırmanışa geçilmesine hemen karar verildi. Saat 04.00 tüm ekipler hazır bir şekilde 5137 metrelik Ağrı Dağının zirvesine doğru harekete geçti. Ekiplerden 20 dakika önce bir grup eğitmen arkadaş buzulda emniyetli geçiş için sabit hat döşemek için herkesten önce hareket ettiler. Kar ile kaplı bir zeminde yapılan tırmanış muhteşem bir manzara eşliğinde sürdü. Saat 09.15 de ekipler 5137 metrelik Ağrı dağının zirvesine ulaşmaya başladılar. Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca ve beraberindeki 146 sporcu zirve yaptı. Zirveye 14 kg ağırlığında dev bir Türk bayrağı götürüldü. Zirvedeki saygı duruşu ve istiklal marşının ardından fotoğraf çekilerek dönüşe geçildi. Dönüşle beraber havada bozmaya, kapatmaya başladı. 4200 metre kamp alanına varan dağcılar, 3200 metreye dönüş için hazırlıklarına başladılar. Ağrı Dağı tırmanışının en zorlu kısmı burası beklide… Geceyi 3200 metrede geçirecek olan ekipler hızlı bir şekilde kamp alanına vardılar.
31 Ağustos Çarşamba ekipler halinde başlangıç noktamız olan çevirme yaylasına doğru harekete geçtik. Burada tekrar kamyonlara binip Doğubayazıt’a doğru tırmanışı kazasız ve başarılı bir şekilde tamamlamanın mutluluğu ile yola koyulduk. Otellere tekrar yerleşildi. Akşam Sertifika ve kapanış töreni yine Halk Eğitim Merkezinde yapıldı.
Yazan: Mehmet Demir
< Önceki | Sonraki > |
---|